zondag 3 juli 2011

Kadèr Gürbüz als Dokter Helga Botermans in F.C. De Kampioenen aflevering De Carmen

Kadèr Gürbüz als Dokter Helga Botermans in F.C. De Kampioenen aflevering De Carmen.
Carmen wordt door een uitgever, Aimé Dedecker, gevraagd of ze een tijdschrift over zichzelf wil maken, de 'Carmen'.
Dat moet men geen twee keer aan Carmen vragen, bij wie het hoofdredacteurschap snel naar het hoofd stijgt.
Dokter Helga Botermans(Kadèr Gürbüz), die ook aan het tijdschrift meewerkt als psychologe, wordt door Doortje gevraagd om haar te helpen om Pol tot een gevoelige, liefhebbende man om te turnen.
Dokter Helga Botermans(Kadèr Gürbüz) gaat akkoord, maar valt als een blok voor de charmes van Pol, en misbruikt haar positie als therapeute om het koppel uit elkaar te krijgen...
De seksverslaafde Dokter Helga Botermans(Kadèr Gürbüz) doet er alles aan Pol het hof te maken, en draagt zelfs pikante lingerie.
Gastrollen F.C. De Kampioenen aflevering De Carmen: Karel Deruwe (Aimé Dedecker), Kadèr Gürbüz (Dokter Helga Botermans), Jani Kazaltzis (stylist), Kurt Defrancq (drukker), Kevin Van Doorslaer (maitre)
Gastrollen FC de Kampioenen
F.C. De Kampioenen: Psycho Boma (2002) / Pol in de Put (2004) / Verslaafd (2005) / De Valse Noot (2010) / De Carmen (2011) - Dokter Helga Botermans
Eerder speelde Kadèr Gürbüz al Dokter Helga Botermans in F.C. De Kampioenen aflevering Psycho Boma.
Boma valt het nieuwe caféhulpje Siska zodanig lastig dat Pascale erop aandringt dat hij psychologische hulp zoekt voor zijn vrouwenverslaving.
Boma laat zich in een ontwenningskliniek inschrijven en krijgt het aan de stok met de mooie maar strenge dokter Helga Botermans(Kadèr Gürbüz).
Ondertussen hebben Marc en Bieke hun eerste ruzie en de pogingen van de andere koppels om hen te helpen lopen falikant af...
 Dokter Helga Botermans(Kadèr Gürbüz) blijkt echter niet zo onschuldig te zijn als het lijkt, en probeert Boma als nymfomane te verleiden.
Uiteindelijk draait Dokter Helga Botermans(Kadèr Gürbüz) helemaal door, en beland in badpak onder de douche om af te koelen.
Ook in F.C. De Kampioenen reeks 20, aflevering 9, speelde Kadèr Gürbüz Dokter Helga Botermans in de aflevering met de titel "De valse noot".
Doortje wil stersoliste worden van het koor, maar ze krijgt competitie van Carmen. Hoewel die geen klassiek zangtalent heeft, valt de dirigent van het koor toch voor haar opwindende charme. Doortje ziet groen van jaloezie.
Bieke ontdekt dat Marc een psychologische test over de ideale vrouw heeft ingevuld in een tijdschrift, en dat zij helemaal niet aan de resultaten beantwoordt. Een bezorgde Pascale schakelt dokter Helga Botermans(Kadèr Gürbüz) in om aan relatietherapie te doen en het koppel te redden.
Maar de pogingen van dokter Helga Botermans(Kadèr Gürbüz) om Bieke te transformeren in Marcs droomvrouw hebben een averechts effect.
Met de hulp van dokter Helga Botermans(Kadèr Gürbüz) probeert ze haar relatie te redden. Uiteindelijk blijkt de enquête ingevuld te zijn door Carmen en Xavier.
F.C. De Kampioenen was een komische Vlaamse televisieserie die de belevenissen van de spelers, trainer en voorzitter van een slecht presterende café-voetbalploeg (F.C. De Kampioenen) en hun families volgde. Met 273 afleveringen was het de langstlopende en succesvolste reeks die de Vlaamse openbare omroep ooit geproduceerd heeft. Kadèr Gürbüz had als dokter Helga Botermans geregeld een gastrol F.C. De Kampioenen.
Op 16 juni 2009 kondigde de VRT aan dat de reeks wordt stopgezet in de lente van 2011. Op woensdag 15 december 2010 werd rond 17 uur de laatste scène opgenomen. De laatste woorden kwamen van Balthazar Boma: "Tournée Général, mijn gedacht!". Op zaterdag 8 januari 2011 werden de allerlaatste afleveringen van reeks 21 en tevens van de serie ingelachen in het Amerikaans Theater in Brussel. Ook Kadèr Gürbüz zat als dokter Helga Botermans in de laatste reeks 21. De laatste aflevering werd uitgezonden op zaterdag 26 februari 2011. Er waren dan 21 seizoenen verschenen.
De eerste aflevering werd uitgezonden op zaterdag 6 oktober 1990 op de Vlaamse openbare omroep BRT (nu VRT). Luc Beerten, toenmalig script-editor, zei toen dat het publiek beslist wat er op langere termijn met de reeks gebeurt. Volgens hem waren de reacties van de personen die al met de reeks geconfronteerd werden bemoedigend. Terecht bleek, want de reeks was meteen een succes; niet het minst door de rol van de toen erg populaire Jacques Vermeire.
Vanaf de eerste reeks werd F.C. De Kampioenen uitgezonden op het eerste net van de BRT, TV1 (nu één). De afleveringen van F.C. De Kampioenen zijn nu, 20 jaar later, nog steeds elke zaterdag te volgen op één. Als een nieuwe reeks is afgelopen, herhaalt men één of twee van de vorige reeksen. Tijdens de zomermaanden wordt de frequentie nog opgevoerd en zendt men meerdere dagen per week een aflevering uit. Iedere reeks telt 13 afleveringen.
De allerlaatste aflevering werd uitgezonden op 26 februari 2011 op Eén.
Gastrollen Kadèr Gürbüz als dokter Helga Botermans in FC de Kampioenen:
F.C. De Kampioenen: Psycho Boma (2002) / Pol in de Put (2004) / Verslaafd (2005) / De Valse Noot (2010) / De Carmen (2011) - Dokter Helga Botermans
De meeste scènes van FC de Kampioenen spelen zich af in het café, de leefkamers van de spelers en de trainer, het huis en bureau van de voorzitter of het pand van de buurman. Soms wordt er uitgeweken naar het veld of een andere locatie.
In de eerste seizoenen was er sprake van zeer afgeronde personages met allen meerdere facetten, die konden worden aangewend voor zowel humor als drama. Daardoor werd de humor herkenbaar voor het publiek, omdat het handelde om figuren die direct aan de werkelijkheid ontleend hadden kunnen worden. Vaak werden in die eerste jaren humoristische situaties gemengd met serieuzere verhaallijnen, zoals de affaire van Pascal Crucke met Balthazar Boma.
De verhoudingen tussen de personages lagen daardoor gecompliceerder dan men in recente jaren gewend is. Sinds een jaar of 10 is die nuance verdwenen en zijn de figuren veelal stereotyperingen geworden ("de domme", "de slimme", "de tegenstander"). Ook werkt men de laatste jaren veel met situaties en uitdrukkingen die op zich niet grappig zijn, maar door hun herkenbaarheid (de veelvuldigheid waarmee ze gebruikt worden) toch een lach opwekken.
Veelal heeft de originaliteit plaats gemaakt voor herhaling. Veel afleveringen halen hun humor uit misverstanden, veelal door de nieuwsgierigheid van Carmen Waterslaeghers. Vaak liggen echter ook andere gebeurtenissen aan de basis van conflicten. Af en toe zijn er dialogen met een seksuele ondertoon doch deze worden - aangezien het een familieserie is - nooit expliciet. Zo was er ook zelden naakt te zien.

Opvallend is de parodie die op F.C. De Kampioenen door Eddy Lipstick werd gemaakt, F.C. De Kapoenen of soms ook wel F.C. De Kapoentjes genaamd.
Deze seks parodie werd een grote hit met in de hoofdrollen Chico, Clitoortje, Bompa Sossis, ...
In de parodie op F.C. De Kampioenen F.C. De Kapoenen was er nog geen gastrol weggelegd voor Kadèr Gürbüz, die pas later haar intrede deed.
Kampioen der Kampioenen
Vanaf 25 mei 2007 konden de mensen stemmen voor de Kampioen der Kampioenen. De hoofdacteurs hadden hun favoriete 30 afleveringen geselecteerd en daaruit kon iedereen zijn top 3 kiezen. De zes afleveringen met de meeste stemmen werden uitgezonden eind augustus. Uiteindelijk werden volgende afleveringen verkozen:
    1. Het huwelijk (reeks 15)
    2. Xaviera Waterslaeghers (reeks 13)
    3. Marc macho (reeks 5)
    4. Carmen zwanger (reeks 8)
    5. Psychoboma (reeks 12), gastrol Kadèr Gürbüz
    6. Innige deelneming (reeks 14)
In 2010 werd de wedstrijd opnieuw gehouden, toen werd dus de beste aflevering uit 20 seizoenen gekozen. De uitslag :
    1. DDT Ontsnapt (reeks 20)
    2. Marc Macho (reeks 5)
    3. Het Huwelijk (reeks 15)
    4. Een Moeilijke Bevalling (reeks 18)
    5. Xaviera Waterslagers (reeks 13)
Catchphrases F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen heeft enkele cliché-uitdrukkingen (catchphrases) opgeleverd.
    Zal 't gaan, ja? (DDT)
    Pascale, mijn merk! (Boma tegen Pascale)
    Mijn infra ... st ... str ... structuur (DDT)
    Mijn gedacht! (Boma)
    Man, man, man, miserie, miserie, miserie. (Fernand)
    Pascalleke, begin niet hé! (Oscar tegen Pascale)
    Een dagschotel! (Xavier)
    Een warme choco!(Marc)
    't Is niet waar he? (DDT)
    Sèèèèèèg! (DDT)
    Ik zeg altijd... (Maurice)
    Pascale genoeg! (Maurice)
    Heb ik gelijk of heb ik gelijk?(BTW)
    Wat ik zelf doe, doe ik beter. (BTW)
    Komaan mannekes! Bewegen, bewegen, bewegen! (Oscar Crucke tegen de spelers)
    Kieken! (Boma tegen Marc)
    Aah, Copain (Boma tegen Billie)
    Die vuil moustache! (Pascale over Boma)
    Mon petit chat (Boma tegen Goedele)
    Shut upa your face (Boma)
    Tante nonneke (Carmen tegen Doortje)
    Moeder Theresa (Carmen tegen Doortje)
    Popol (Boma tegen Pol)
    Astamblief (Boma)
    Kittekatoe (Boma)
    The wife of my life (Boma over Goedele)
Trivia
    In de loop der jaren zijn er verschillende wijzigingen in de rolbezetting doorgevoerd. Marijn Devalck, Danni Heylen, Johny Voners, Loes Van den Heuvel, An Swartenbroekx en Ann Tuts zijn de enige acteurs die er al vanaf het begin bij waren. Ben Rottiers, Jaak Van Assche en Tuur De Weert kwamen er pas later bij. Herman Verbruggen speelde ook vanaf het begin mee in de serie, maar zijn personage was in de eerste 4 reeksen slechts een nevenfiguur.
 

Hoofdrolspelers Carry Goossens en Jacques Vermeire kozen zelf voor hun vertrek, Walter Michiels werd ontslagen doordat hij in aanraking kwam met het gerecht en Jakob Beks werd uit de reeks geschreven omdat zijn personage niet populair genoeg was.
 

Het veld waar de buitenopnames van de reeks plaatsvonden, lag in Emblem, een deelgemeente van Ranst. Voor het laatste seizoen van de serie werd gebruik gemaakt van het voetbalveld van Stormvogels Haasrode.
 

In 1993, tijdens de eerste aflevering van Mark Uytterhoevens talkshow Morgen Maandag, dreef Uytterhoeven de spot met het toenmalige plan de populaire Vlaamse sitcom F.C. De Kampioenen ook in Nederland uit te zenden. De serie zou echter opnieuw gemaakt worden als F.C. Victorie. Uytterhoeven noemde dat een grove onderschatting van de acteerkunst van de oorspronkelijke acteurs en toonde toen een filmpje waarin Loes Van den Heuvel, Jacques Vermeire, Johny Voners, Marijn Devalck, en Carry Goossens als hun personages Amsterdams spraken. Dit filmpje werd klassiek en is al talloze malen herhaald geweest in archiefprogramma's.

In 1998 hebben de Kampioenen een gastrol gespeeld in een videoclip van Samson & Gert, genaamd "Wij willen voetballen". De kleuren van de "Voetbalclub" uit Samson & Gert zijn rood en groen, maar omdat FC de Kampioenen al geel en groen hadden, hebben ze de kleuren veranderd in Rood en zwart. De enige bekende uit de serie die men zag in de videoclip was Pol, voor de rest waren het allemaal figuranten.
 

De vier vrouwelijke hoofdrolspeelsters (Pascale, Carmen, Doortje en Bieke) vormden gedurende een korte periode de meidengroep "The Championettes". Ze toerden door Vlaanderen en namen een paar plaatjes op.
    De reeks is sinds 2005 verkrijgbaar op dvd, ook met de afleveringen waarin Kadèr Gürbüz als Dokter Helga Botermans meespeelt.
 
Sommige rollen en gastrollen werden al door verschillende acteurs of actrices gespeeld. Zo namen Denise Daems en Leah Thys de rol van Madeleine De Backer voor hun rekening en speelden Laurent Roose en Rob Teuwen Billie Coppens.
 
Sommige acteurs die later een vaste rol kregen, doken eerder al eens op in de reeks als een ander personage: Jakob Beks, BTW tussen 1998 en 2000, verscheen al eens in reeks 5, als Mike, een vriend van DDT. Tuur De Weert, sinds 2003 te zien als Maurice de Praetere, verscheen voordien ook al twee keer. Eerst speelde hij een inspecteur van de Post, die DDT betrapt op schending van briefgeheim. Nadien speelde hij een collega-duivenmelker van Fernand.
 
 Vlaamse actrice Kadèr Gürbüz had als Dokter Helga Botermans in F.C. De Kampioenen een vaak terugkerende gastrol.
Niels Destadsbader (vanaf 2010 te zien als Ronald "Ronaldinho" Decocq) en Carmino D'haene (scenarist sinds 2009) waren beide als kind reeds fan van F.C. De Kampioenen. De twee jonge West-Vlamingen slaagden erin zelf mee te werken aan de reeks.
 

In de strip Tournée Genérale zegt Marc Vertongen dat hij geen tweelingsbroer heeft, wat hij in de reeks wel heeft: Bart Vertongen. Hij dook 1 keer op in de serie.
    Van de serie bestaat een remake in Portugal onder de titel Clube dos Campeoes en een dubversie in Frankrijk.

F.C. De Kampioenen is de langslopende sitcom in België met in totaal 21 seizoenen. Op de tweede plaats volgt De Kotmadam waarvan in 2012 het 20ste en laatste seizoen wordt uitgezonden. Qua aantal afleveringen is het net andersom: F.C. De Kampioenen strandt op 273 afleveringen, van De Kotmadam wordt verwacht dat er dit in totaal 293 zullen zijn.
    Er waren oorspronkelijk slechts 3 seizoenen gepland.

Het voetbalveld van F.C. De Kampioenen lag op de veldweg in Emblem. Sinds reeks 16 (2005) beschikten de Kampioenen over een tribune. Vlakbij het veld lag de kantine (café De Kampioen) en kleedkamers. Het café werd uitgebaat door Pascale De Backer, en sinds reeks 19 parttime door Xavier Waterslaeghers.

De voorzitter van F.C. De Kampioenen was sinds de start van de serie Balthazar Boma. Hij was echter een paar keer (meestal door ruzie) tijdelijk door iemand vervangen. In reeks 1 waren er even voorzittersverkiezingen. Oscar Crucke won, maar droeg zijn macht over aan Balthazar Boma. In reeks 9 was Bernard Theofiel Waterslaeghers even voorzitter, maar hij werd ontslagen. In reeks 18 werd Fernand Costermans tijdelijk voorzitter. Op die manier hoopte hij ervoor te kunnen zorgen dat de Kampioenen al hun wedstrijden zouden winnen en dat hij door te gokken zelf veel geld zou opstrijken. Uiteindelijk werd Boma terug voorzitter.
Tegenstanders F.C. De Kampioenen
    F.C. De Spuiters (de voetbalploeg van de brandweer)
    F.C. De Streepkes (voetbalploeg van de legerkazerne)
    F.C. De Matrakken (voetbalploeg van de rijkswacht)
    F.C. De Jonny Boys
    F.C. De Leeuwkes
    F.C. Michiel
    F.C. De Knokkers
    F.C. De Stampers
    F.C. De Schellekes (voetbalploeg van Jean-Luc Grootjans)
    F.C. Stomp
    F.C. De Strijkers
    K.V. Vlam
    F.C. Kroket (eenmalig, voetbalploeg uit Amsterdam)
    F.C. De Zwarte Parels
    F.C. Klavertje Vier (eenmalig, voetbalploeg van voorzitter Valère (Rudi Delhem))
    F.C. Zeemeermin
    F.C. De Rietjes
    F.C. De Woestijnvossen
    F.C. De Brossers (eenmalig, kadettenploeg, voetbalploeg van Pols school, vernoemd in aflevering 11 van seizoen 7 "De optimist")
    Real Balder
    De Rode Modderduivels (eenmalig, benefietwedstrijd)
Palmares
In seizoen 2010-2011, reeks 21 waarin Kadèr Gürbüz als Dokter Helga Botermans ook een gastrol had, werden de Kampioenen daadwerkelijk kampioen door een thuisoverwinning op titelconcurrent de Schellekes. Na de officiële speeltijd en verlengingen stond het nog steeds 0-0. De Kampioenen pakten de titel via strafschoppen. De winnende strafschop werd omgezet door Pascallleke, de keeper nam de schoen, maar liet de bal door de benen glippen.

3 opmerkingen:

  1. raar want pol vind doortje leuk maar ook kadèr gurbuz vind hij leuk raar toch,hè

    BeantwoordenVerwijderen
  2. :p ik zou voor kadèr gurbuz kiezen. XD

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja zene da vindekik ook

    BeantwoordenVerwijderen