zaterdag 19 januari 2013

Kader Gürbüz als Broer en zus in 'Flikken'


Kader Gürbüz als Broer en zus in 'Flikken'

De eerste reeks van Flikken is alweer aan zijn einde toe. Een van de meest opgemerkte castleden is Cahit Ölmez, de sympathieke motard Selattin. Ölmez is een Nederlands-Turks acteur, en was niet bekend bij de Vlaamse kijker. Kader Gürbüz, die zijn zus Mirhiban speelt, is een vertrouwd gezicht voor liefhebbers van de Ketnet-reeks W817.

Kader Gürbüz, ooit de Vlaamse kandidate voor de rol van Scarlett O'Hara in Gone With the Wind, deel 2, speelt in Flikken een bijrol als de zus Selattin. Toch had ze vorige week een belangrijk aandeel in de twaalfde aflevering, toen ze als huisarts betrokken was bij de dood van een junkie.

We hoorden haar in rad Turks praten met haar 'broer'. Dat was niet zo evident want Kader Gürbüz verstaat wel Turks, maar spreekt het zelf niet. Haar vader sprak Turks tegen haar, maar zij antwoordde hem in het Nederlands. De moeder van Kader is een Vlaamse en als kind verbleef ze veel bij haar Vlaamse grootouders. Ze ging in Gent naar school en naar het conservatorium.

"Cahit moest me helpen met de Turkse zinnetjes", zegt Kader Gurbuz. "Het was de eerste keer dat ik in het Turks speelde. Ik wou me vooral niet belachelijk maken tegenover mijn vader en de Turkse gemeenschap. Doe ik het wel goed?, vroeg ik elke keer opnieuw aan Cahit. Hij lachte me uit. Je spreekt Turks zoals een Vlaamse die Turks probeert te spreken, plaagde hij."

Kader Gurbuz heeft soms rollen geweigerd omdat ze niet als Turkse gecast wou worden. "Op zich is daar niks mis mee", legt ze uit, "maar als je niet oppast, zit je voor je het weet in een hokje waar je niet meer uit raakt."
Moeilijk

Cahit Ölmez woont tijdelijk in Gent, maar is een Nederlandse acteur die in '89 afstudeerde aan de Toneelschool van Amsterdam. Hij zat in enkele tv-reeksen en films, maar was vooral actief in het theater. Dat iemand van Turkse afkomst meespeelt in een Vlaamse serie zou niet opmerkelijk mogen zijn, maar is het wel.

"Ik heb het daar een beetje moeilijk mee", zegt Cahit. "Nog voor ik iets heb gedaan, ben ik die Turkse acteur. Voor sommige mensen is het blijkbaar iets vreemds dat een Turk Brecht of Shakespeare speelt. Ik vraag me af waarom. Door het op die manier voor te stellen, word ik opgezadeld met een verantwoordelijkheid die ik niet wens te dragen. Ik ben helemaal niet van plan een gemeenschap van 75 miljoen Turken te vertegenwoordigen. Dat kan ik niet, dat is onmogelijk."

"Ik ben wie ik ben, dat wil zeggen een acteur die zijn werk zo goed mogelijk probeert te doen. Selattin is een rustige, ietwat introverte figuur die over flink wat geduld beschikt om elke dag met een praatjesmaker als Vanneste op te trekken, maar dat is een rol. Je legt er een stuk van je persoonlijkheid in, maar meer dan een rol is het niet."

 Flikken met Kader Gurbuz in een belangrijke bijrol was een Vlaamse politieserie die van 1999 tot 2009 door de VRT werd geproduceerd en uitgezonden. De serie werd ook deels uitgezonden door de Nederlandse Publieke Omroep TROS.

Belangrijkste bijrollen Flikken

Van de belangrijkste bijrollen speelde alleen Kadèr Gürbüz als Mihriban Ateş in alle tien seizoenen een rol. In het begin vooral als zus van Selattin Ateş, maar het verdwijnen van zijn rol kwam later steeds meer nadruk te liggen op haar beroep als de arts.

Ondanks Kader Gurbuz wel in alle tien seizoenen speelde had ze niet de grootste bijrol. De grootste bijrol had Veerle Malschaert. Zij werd in seizoen twee geïntroduceerd als balieagente Carla Desseyn. Haar rol groeide later steeds verder onder meer door een romance met hoofdrolspeler Ludo Hellinx.

Acteur     Seizoen
1     2     3     4     5     6     7     8     9     10
Ludo Hellinx     Raymond Jacobs
Mark Tijsmans     Wilfried Pasmans
Andrea Croonenberghs     Britt Michiels        
Axel Daeseleire     Ben Vanneste        
Joke Devynck     Tony Dierickx        
Cahit Ölmez     Selattin Ateş    
Hubert Damen     Daniël Deprez    
Wim Danckaert         Kris Geysen                        
Katelijne Verbeke         Nadine Vanbruane            
Maarten Bosmans         Gerrit     Bruno Soetaert        
Werner De Smedt         Nick Debbaut †    
Ann Ceurvels         Sofie Beeckman †    
Jo De Meyere         John Nauwelaerts
Rebecca Huys         Merel Vanneste    
Tine Van den Brande         Lieselot Winter    
Boudewijn de Groot         Robert Nieuwman    
Tania Kloek         Tina Demeester    
Ianka Fleerackers         Natalie Mouton     Emma Boon
Pascale Michiels         Roos Diepenbeek         Cat Reyniers
Roel Vanderstukken         Michiel Dewaele

Kadèr Gürbüz     Mihriban Ateş     1 - 10     1999-2009     27     Zus van Selattin Ateş

2 opmerkingen:

 1. The link between Farmacia On Line and blindness but that it will eschew all contraceptives.

  Once you kick off a download, it quietly pulls over
  the aether with a drama-free progress bar at the bottom of the pattern for even better
  results no ads.

  My weblog: next Page

  BeantwoordenVerwijderen
 2. No matter if some one searches for his required thing, so he/she wishes to be available that in detail,
  therefore that thing is maintained over here.

  Take a look at my site ... web design mistakes

  BeantwoordenVerwijderen